Culhacılığın yüz yıllardır süregelen bir meslek olduğunun altını çizen Başkan Canpolat, “Hedefimiz ustamız ile birlikte diğer çırakları yetiştirmek” dedi.
Haliliye Belediyesi Geleneksel El Sanatları Merkezinde (GESEM) kurulan atölyelerde, unutulmaya yüz tutmuş meslekler yaşatılıyor. Bu mesleklerden olan ve kayıtlarda 1650 yıllarında Şanlıurfa’yı ziyaret eden Evliya Çelebi’nin, Urfa’da pamuk ipliğinden kapı gibi sağlam bez dokunduğunu, bunun Musul bezinden daha güzel ve temiz olduğunu söylemiyle anlatılan Culhacılık ile ilgili yapılan başvuruların neticesinde Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ve Marka Tescil Belgesi alındı.
Başkan Mehmet Canpolat’ta, tescil belgelerinin alınmasıyla ilgili Culhacılık Atölyesini ziyaret etti. Culha ustası Mehmet Karadaş ile görüşen Başkan Canpolat, tescil belgelerinin alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yüz yıllardır süregelen bir mesleği yaşattıklarının altını çizen Başkan Canpolat, şunları kaydetti:
“Yüzyıllardır süregelen Şanlıurfa'da şu anda da unutulmaya yüz tutmuş Culha ile ilgili şu anda Coğrafi İşaret Tescil Belgesini almış bulunmaktayız. Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi olan Culhacılığın ve Culha bezinin Şanlıurfa'da tekrar yaşatılması ile ilgili Haliliye Belediyesi olarak gerekli iş ve işlemleri tamamladık. Şu anda bir ustamız var iki tane de çırağı var. Hedefimiz ustamız ile birlikte diğer çırakları yetiştirmek ve bu Culhacılığı, Culha bezini Evliya Çelebi'de seyahatnamesinde bahsediyor. Culha bezini inşallah sanayileşme ile birlikte ülkemizin ekonomisine sanayisine katma değer olarak kazandırmak istiyoruz.”
Başkan Mehmet Canpolat, açıklamalarının ardından Culha Ustası Mehmet Karadaş ile birlikte culha yaptı.